1. Anasayfa
  2. Raporlar
  3. EY Küresel Ekonomik Görünüm 2024 raporu yayımlandı

EY Küresel Ekonomik Görünüm 2024 raporu yayımlandı

Cem Demir Cem Demir -
50 0

EY Küresel Ekonomik Görünüm 2024 Raporu

Uluslararası danışmanlık, güvence, kurumsal finansman, strateji ve vergi hizmetleri sunan EY (Ernst & Young), 2024 yılına yönelik Küresel Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı. Rapora göre, dünya genelinde 2024’te %3,1 oranında bir gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) artışı bekleniyor. 2025 yılında ise bu oranın %3,2’ye çıkması öngörülüyor.

Rapor, küresel enflasyonun 2024’te %4,6’ya gerileyeceği, 2025’te ise %3,5’e düşerek daha da soğuyacağı tahmininde bulunuyor. EY, iş liderlerinin belirsizliklere rağmen büyüme, dayanıklılık, yenilikçilik, çeviklik ve kârlılık sağlamak için benimseyecekleri dört stratejiyi vurguluyor. Bu stratejilerin, şirketlerin ekonomik zorluklar ve fırsatlar karşısında başarılı olmalarına yardımcı olacağı ifade ediliyor.

Rapor, küresel ekonominin önemli faiz oranı artışlarına rağmen gösterdiği dayanıklılığı gözler önüne seriyor. 2024’te GSYİH’nın %3,1 oranında büyümesi, 2025’te ise %3,2’ye çıkması bekleniyor. Gelişmiş ekonomilerde 2023’te %1,5 olan büyümenin, 2024’te %1,6 ve 2025’te %1,8 seviyesine yükselebileceği tahmin ediliyor. Gelişmekte olan piyasalarda ise 2023’te %4,2 olan büyümenin, 2024 ve 2025 yıllarında %4,1’e düşmesi öngörülüyor.

Gelişmiş ekonomilerdeki büyümenin temel nedenleri arasında, özellikle Avrupa ve İngiltere’deki daha serbest para politikaları ve enflasyona göre düzenlenmiş gelir artışlarının toparlanması yer alıyor. Gelişmekte olan piyasalarda ise Çin’deki yapısal yavaşlamanın, Hindistan’daki güçlü büyümeyi dengelediği belirtiliyor. Ayrıca, 2025 yılı itibarıyla Latin Amerika ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde hafif bir büyüme ivmesi bekleniyor.

Küresel enflasyon ise 2023’te %6,2’ye kadar yükseldikten sonra, 2024’te %4,6’ya ve 2025’te %3,5’e gerilemesi bekleniyor. Gelişmiş ekonomilerde enflasyonun daha hızlı düşmesi ve 2025’te Merkez Bankası hedeflerine yaklaşması öngörülüyor. Tedarik kısıtlamalarının azaltılması, iş gücü eksikliğinin giderilmesi, enerji fiyatlarının düşmesi ve ılımlı talep artışı, enflasyonun kontrol altında tutulmasına katkı sağlayabilir.

Yeni Normalde Uyum Sağlanması Gereken Temel Başlıklar

EY Küresel Ekonomik Görünüm 2024 raporu, şirketlerin başarılı olabilmesi için ekonomik faaliyet, yetenek, enflasyon, merkez bankaları, mali politika ve jeopolitik gibi temel alanlarda yeni normalin gerçeklerine uyum sağlaması gerektiğini ortaya koyuyor.

  • Ekonomik Faaliyet: Talebi etkileyen faktörlerin tedarik koşulları nedeniyle giderek daha önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor. Politik ve jeopolitik faktörler, tedarik faaliyetlerini etkiliyor. Ekonomik senkronizasyonun bozulması global görünümdeki öne çıkan konulardan biri.
  • Yetenek: Pandemi sonrası iş gücüne yapılan yatırımın artmasıyla birlikte, süreç verimliliği ve üretken yapay zekâ gibi yeni teknolojilerin benimsenmesi önem kazandı. İş gücünü korumak ve maliyetleri yönetmek için odaklanılması gereken alanlardan biri.
  • Enflasyon: Küresel enflasyonun azalma süreci 2025 yılına kadar devam edecek ve yapısal faktörlerin enflasyonu artırması bekleniyor. Bu faktörler arasında demografi, borç, jeopolitik belirsizlikler ve dijitalleşme yer alıyor.
  • Merkez Bankaları: Enflasyonun düşmesi, merkez bankalarının para politikasını gevşetmesine neden olabilir. Ancak, döngüsel enflasyon korkuları ve yukarı yönlü riskler, dikkatli bir politika duruşunu gerektiriyor.
  • Mali Politika: Yüksek borç seviyeleri ve bütçe açıkları, devlet finansman maliyetlerinin artmasına neden olurken, sosyal programlar ve verimli hükümet yatırımlarının azaltılmasına yol açabilir. Hükümetler, mali konsolidasyonu sağlarken, sosyal harcamalarla ilgili popülist taleplerle başa çıkmak zorunda kalabilir.
  • Jeopolitik: Sınır ötesi ticaret ve yatırım trendlerindeki yavaşlama, maliyet baskılarının artmasına neden olabilir. Jeopolitik belirsizliklerin artması, karmaşık bir dünya yaratacaktır.

Değişen Dünyada Başarılı Olmak için 4 Strateji

EY Küresel Ekonomik Görünüm 2024 raporu, iş liderlerinin yeni normalde başarılı olabilmeleri için benimseyecekleri dört stratejiyi vurguluyor. Bu stratejiler, belirsizliklere rağmen işletmelerin büyüme, dayanıklılık, yenilikçilik, çeviklik ve kârlılık sağlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

  • Dayanıklılık: Geçmiş krizlerden ders alarak stratejileri düzenli olarak gözden geçirmek ve portföyleri değişen ekonomik ve jeopolitik koşullara uyarlamak gerekiyor. İş gücünü, tedarik zincirlerini ve teknoloji uygulamalarını daha dayanıklı hale getirmek önem taşıyor.
  • Yenilikçilik: Geleceğin işletmesini inşa etmek için üretken yapay zekâ ve dönüştürücü teknolojilere yatırım yapmak, verimliliği artırmak ve maliyetleri düşürmek için dijitalleşmedeki eğilimlere uyum sağlamak gerekiyor.
  • Çeviklik: Çeşitli ekonomik senaryolar ve piyasa koşullarına hızla uyum sağlayabilen esnek planlama süreçleri geliştirmek öneriliyor. Dinamik fiyatlandırma modellerinin uygulanması da önemlidir.
  • Kârlılık: Farklı bölgelerdeki ekonomik senkronizasyonun etkisini göz önünde bulundurarak, maliyetleri düşürmek ve süreç verimliliğini artırmak gerekiyor. Ayrıca, stratejik karar alma ve elden çıkarmalar yoluyla finansal operasyonların optimize edilmesi öneriliyor.

İş liderlerinin değişen dünyaya uyum sağlaması gerektiğini vurgulayan EY Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Özge Gürsoy Büyükavşar, şunları belirtti: “EY Küresel Ekonomik Görünüm 2024 raporuna göre; gelişmiş ekonomilerde daha gevşek para politikası ve enflasyona göre düzenlenmiş gelir büyümesi öngörülürken, küresel GSYİH büyümesinin 2024 ve 2025 yıllarında %3’ün biraz üzerinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Tedarik kısıtlamalarının hafifletilmesi, iş gücü eksikliğinin azaltılması, enerji fiyatlarının düşürülmesi ve ılımlı talep büyümesi gibi faktörlerin enflasyonu kontrol altında tutabileceğini söyleyebiliriz.”

Raporun Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir