1. Anasayfa
  2. Döviz
  3. Stratejist Tufan  Cömert: Kur artışı hızlanıyor, TCMB’nin  amacı ne?

Stratejist Tufan  Cömert: Kur artışı hızlanıyor, TCMB’nin  amacı ne?

admin admin -
40 0

Kur Artışları ve TCMB’nin Stratejileri

Kur Artışları ve TCMB'nin Stratejileri

Kurdaki günlük artışlarla birlikte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ne tür adımlar atıyor, kur gerçekten patladı mı, döviz almalı mıyız gibi sorgulamalar giderek artıyor. Bu tür dönemlerde birkaç adım geriye çekilip durumu daha geniş bir perspektiften değerlendirmek faydalı olabilir.

Aşağıda göreceğiniz üzere, yılın başından bu yana döviz kurundaki artış %15 seviyesinde gerçekleşirken, tahmini Ağustos ayı enflasyonu ile 8 aylık enflasyon oranı %32 civarındadır. Bu durumda, Türk Lirası’nda (TL) ciddi bir reel değer kaybı söz konusu. Bu bilinçli tercihin arkasında iki ana neden bulunuyor:

  • TL’yi İstikrarlı Kılmak: Dövizden TL’ye geçişi sağlamak (bu hedef gerçekleşti).
  • Geçişkenliği Sınırlamak: Enflasyonu aşağı çekmek (gecikmeli etkiler nedeniyle sonuçlarını yeni yeni görmeye başlıyoruz).

Son dönemde artan “kur değerli, iş yapamıyoruz” çağrılarına kulak vermek ve kuru bir miktar yukarıda tutmak, elbette ki bir tercih. Ancak, bu noktada enflasyonun yükselmesi; kur artışının, maliyet artışının, beklentilerdeki bozulmanın ve fiyatlama davranışlarının birbirini etkilemesi döngüsü sebebiyle kaçınılmaz bir durum. Uzun bir süredir devam eden yüksek faiz politikası da bu durumda etkisiz kalabilir.

Özetle, yıl sonuna kadar kurda bir miktar daha artış bekleniyor ve yılın 38 seviyelerinde tamamlanması ana senaryom olarak öne çıkıyor. Bu durumun zamanla enflasyonu görece az etkileyeceğini düşünüyorum. Ancak, bu senaryo çerçevesinde TCMB’nin %38 olan yıl sonu hedefinin üzerinde, 42-43 civarında bir enflasyon görmeyi öngörüyorum. Bu senaryoda bile, kur artışının enflasyonun oldukça altında kalacağı için TL’de kalmanın daha mantıklı olacağını düşünüyorum.

Riskler:

  • Trump’ın başkanlığı kazanması ile birlikte gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) piyasalarında yoğun satışlar yaşanması.
  • Türkiye’nin Ortadoğu bataklığına askerî anlamda daha fazla müdahil olması.
  • Ekonomi politikalarında bir gecede radikal bir dönüş yapılması.

Unutmayın ki, her senaryo mevcut bilgiler ve gelişmeler ışığında şekillendirilir. Keynes’in de dediği gibi: “Gerçekler değişince ben de fikrimi değiştiririm. Ya siz ne yaparsınız beyefendi?” Bu bağlamda, BBVA bölge stratejisti Tufan Cömert’in paylaşımlarını dikkate almak önemlidir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir