1. Anasayfa
  2. Borsa
  3. Selçuk Ecza Deposu hissesinde potansiyel getiri ne kadar?

Selçuk Ecza Deposu hissesinde potansiyel getiri ne kadar?

admin admin -
53 0

Selçuk Ecza Deposu (SELEC) Analizi

Selçuk Ecza Deposu’nu (SELEC) 81 TL Hedef Fiyat ve %47 getiri potansiyeli ile araştırma (coverage) listemize ekliyoruz. Değerlememizde İndirgenmiş Nakit Akımı (İNA) yöntemi kullanıldı. Yurt dışındaki benzer şirketlerin rasyolarının yüksek olması nedeniyle ihtiyatlı bir çarpan analizi gerçekleştirilmemiştir. Bu durum, şirketin değerlemesini yaparken daha güvenilir ve gerçekçi sonuçlar elde etmemizi sağladı.

Sektöründe Lider Konum

Sektöründe Lider Konum

Selçuk Ecza Deposu, Türkiye’nin çeşitli lokasyonlarında 111 deposu ile dikkat çekiyor. Şirket, tüm tedarikçilerle çalışan geniş ağı, yüksek hizmet kalitesi, eczanelerle olan güçlü iletişimi ve sürdürülebilir politikaları sayesinde yaklaşık %40 pazar payına sahip. Pazar payı ile sektöründe lider olan bu şirkette, güçlü sermaye yapısı da öne çıkan bir diğer önemli unsur olarak dikkat çekiyor. Sektördeki oyuncuların genellikle aynı olması veya yeni giren oyuncuların tutunamaması, yüksek giriş bariyerlerinden kaynaklanıyor. Selçuk Ecza Deposu, ürün çeşitliliği ile sektörde farklılık yaratmayı başarmaktadır.

Demografik Değişimler ve Yaşlı Nüfusun Artışı

Demografik dönüşüm sürecinde olan Türkiye’de, doğurganlık ve ölümlülük hızlarındaki azalma ile birlikte sağlık alanında kaydedilen gelişmeler, yaşam standartlarının, refah düzeyinin ve doğuşta beklenen yaşam süresinin artmasına yol açıyor. Ulusal verilere göre Türkiye’de sağlıklı yaşam süresi de yıllara göre uzuyor. 2019 – 2021 döneminde 58,1 yıl olan bu süre, 2020 – 2024 döneminde 58,4 yıla yükseldi. Türkiye’de yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus, 2018 yılında 7,2 milyon kişiyken, son beş yılda %21,4 artarak 2023 yılında 8,7 milyon kişiye ulaştı. Bu durum, sağlık sektöründe ilaç talebinin artmasına neden olacaktır.

Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2018 yılında %8,8 iken, 2023 yılında %10,2’ye çıktı. Yaşlı nüfusun %44,5’ini erkek nüfus, %55,5’ini kadın nüfus oluşturuyor. TÜİK verilerine göre, yaşlı nüfus oranının 2030 yılında %12,9, 2040 yılında %16,3, 2060 yılında %22,6 ve 2080 yılında %25,6 olması bekleniyor. Ortalama yaşam süresinin uzaması, 2023 yılında 65 yaş ve üzeri nüfusun %64,0’ının 65 – 74 yaş grubunda, %28,1’inin 75-84 yaş grubunda ve %7,9’unun 85 ve daha yukarı yaş grubunda yer almasıyla kendini gösteriyor. Bu demografik değişim, ilaç tüketiminde artışa neden olacağı için Selçuk Ecza Deposu gibi firmalar için büyük bir fırsat oluşturuyor.

İlaç Satışlarının GSMH’ye Oranı

İlaç satışlarının GSMH’ye oranı Türkiye’de 2016 – 2022 yılları arasında %0,9 – %1,1 oranında değişiklik gösterirken, OECD ülkelerinde bu oran %1,7 – %1,9 arasında seyrediyor. Toplam sağlık harcamalarının GSYH oranı ise 2016’da %4,6 iken, 2022 yılında %4’e gerilemiştir. Şehirleşme yapısının artması ve yaşlı nüfus artış oranı, ilaç satışlarının hasıla oranlarında artışa neden olabilir. Bu da Selçuk Ecza Deposu’nun büyüme potansiyelini artıran bir faktördür.

Referans Euro Fiyatlarının Artışı Beklentisi

İlaç fiyatlarının dalgalanmasını engellemek ve sağlık sektöründe istikrar sağlamak amacıyla kullanılan dönemsel Euro kuru, her yılın ilk kırk beş günü içerisinde toplanan fiyat değerlendirme komisyonu tarafından belirlenmektedir. Son zamanlarda, yurt içi ve yurt dışındaki haber akışlarına bağlı olarak kur tarafında volatilite yükselmiştir. Türkiye’de uzun yıllardır uygulanan referans fiyat ve sabit kur uygulaması ile beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 euro değeri 2024 yılında yaklaşık 17,50 TL olarak belirlenmiştir. Bu volatilite kaynaklı güncellemeler, genellikle Aralık – Temmuz döneminde gerçekleşmektedir. Şu anki 17,50’lik kur, sektör paydaşlarının marjlarını baskılarken, referans kurun yukarı yönlü revizyon edilmesi beklentisi, kar marjını artıracaktır.

Şirketin Stok Tutma Süresi ve Enflasyon Etkileri

Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde, paranın satın alma gücündeki değişimler nedeniyle bilançoların parasal olmayan kalemleri gerçek değerlerini yansıtmaz. Duran varlıklar, stoklar gibi kalemler, elde edilme değerleriyle bilançoya girerler ve sonraki dönemlerde de o değerler bilançoda yer alırlar. Ancak yüksek enflasyon nedeniyle bu kalemlerin rayiç değeri artmış ve bilançodaki değer gerçeği yansıtmaz hale gelmiştir. Bu durum, bilançoların şirketlerin gerçek durumunu göstermemesine yol açar.

Enflasyon muhasebesi ile bu kalemler gerçek değerlerine getirilerek şirketin durumunun daha sağlıklı bir şekilde görülmesi sağlanır. Enflasyon muhasebesinde düzeltmeye tabi tutulacak parasal olmayan kıymetler, ağırlıklı olarak bilançonun duran varlıklar ve öz sermaye kalemlerinde bulunuyor. Bunun dışında stoklar kalemi de enflasyon düzeltmesinden etkilenecek önemli kalemler arasında yer alıyor. Şirketin stok tutma süresinin azalması, enflasyon muhasebesi kaynaklı önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Ayrıca, şirketin alacak devir süresinin kısalması, sürüm ve faaliyetlerin daha güçlü ilerleyebilmesi açısından önemli bir faktör olarak değerlendirilmektedir.

Sonuç olarak, Selçuk Ecza Deposu’nun güçlü pazar konumu, artan yaşlı nüfus, ilaç talebindeki artış, olası fiyat düzenlemeleri ve enflasyon muhasebesi gibi faktörler, şirketin gelecekteki büyüme potansiyelini artırmaktadır. Şirketin bu faktörleri lehine çevirmesi, yatırımcılar için cazip bir fırsat sunmakta ve Selçuk Ecza Deposu’nun piyasa performansını olumlu etkilemektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir