1. Anasayfa
  2. Döviz
  3. AllianceBernstein’a göre Türk tahvilleri ve TL zorlu bir yolda

AllianceBernstein’a göre Türk tahvilleri ve TL zorlu bir yolda

admin admin -
66 0

Türk Lirası Tahvilleri Üzerine Analiz

Türk Lirası Tahvilleri Üzerine Analiz

AllianceBernstein Holding LP’nin gelişmekte olan piyasa borçları direktörü Christian DiClementi, Türk lirası tahvillerinin en az altı ay boyunca cazip bir yatırım aracı olmayacağına dikkat çekti. DiClementi, bu durumun beklenenden daha yüksek enflasyon ve para birimindeki zayıflama ile bağlantılı olduğunu vurguladı. New York’tan yaptığı bir telefon görüşmesinde, “Önümüzdeki iki çeyreğin Türkiye için inişli çıkışlı olacağını düşündüğümüz için sabit getirili platformumuza önemli miktarda Türk lirası tahvili eklemedik,” dedi.

DiClementi, Türkiye’deki siyasi baskıların gevşemeye yönelik olmasının muhtemel etkilerine de değinerek, “Erken gevşeme, liranın daha da zayıflamasına yol açabilir” ifadesini kullandı. Türkiye’nin enflasyonu, %50 borçlanma maliyetlerinin ekonomiye yansıması ve talebi azaltması nedeniyle Ağustos ayında yıllık bazda %52’ye keskin bir şekilde yavaşlarken, bu rakam hâlâ Merkez Bankası’nın resmi hedefinin on katından fazla bir seviyede bulunuyor.

Bu süreçte, Türk lirası bu yıl %13’ten fazla değer kaybederek, Latin Amerika dışında en kötü performans gösteren gelişmekte olan piyasa para birimi olma unvanını elde etti. Sonuç olarak, 777 milyar dolarlık varlığı yöneten ABD merkezli fon yönetim şirketinin, bu yıl sadece fırsatçı bir şekilde Türk tahvillerinde işlem yaptığı bildirildi. DiClementi, “Enflasyonun bugünden yılsonuna kadar düşmeye devam edeceğine inanıyoruz, ancak merkez bankası yıl için belirlediği hedefinin altında kalacak” şeklinde konuştu.

Yetkililer, o zamana kadar enflasyonu %38’e düşürmeyi hedeflese de, çoğu ekonomist bu rakamın merkez bankasının tahmin aralığının üst bandı olan %42’ye daha yakın olacağını düşünüyor. DiClementi, “Enflasyon için yılsonu tahminimiz %45 ile %49 arasında ve ilk faiz indirimlerinin 2025’in ilk çeyreğinde yapılması bekleniyor,” dedi. Ancak, “gevşeme döngüsünün başlangıcı kolaylıkla ikinci çeyreğe itilebilir.”

Kur Riski Fon yöneticisi, 2025’in başlarında manşet enflasyonun düşmesini beklediğini belirtirken, merkez bankasının öngördüğü hızda bir düşüş beklemediğini de ekledi. Para biriminin önümüzdeki altı ay içinde daha hızlı bir şekilde zayıflayacağına dair öngörülerde bulunan yönetici, fonun gelecek yılın ikinci çeyreğinde ülke varlıklarına yatırım yapabileceğini söyledi.

Merkez Bankası verilerine göre, Türk tahvilleri bu yıl yaklaşık 12 milyar dolarlık yurtdışı girişi görmesine rağmen, haftalık keskin dalgalanmalar, uzun vadeli yatırım konusunda bazı tereddütlere işaret ediyor. DiClementi, yerel para birimi cinsinden tahvillere temkinli yaklaşarak bu düşünceleri yineledi.

Türkiye’nin iki ve 10 yıllık tahvilleri, 5 Eylül itibarıyla sırasıyla %42,4 ve %28,7 gibi getiriler sağlıyordu. DiClementi, “Ekonomi ekibi bu yıl enflasyon ve enflasyon beklentilerine ilişkin uzun vadeli hedeflerine ulaşma yolunda çok iyi ilerleme kaydetti,” dedi. “Ancak, zor işin daha da zorlaşması bekleniyor.”

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir