Aksa Enerji’nin 2024 Yılı İlk Yarısı Finansal Performansı
Aksa Enerji, 2024 yılının ilk yarısında güçlü finansal performansını sürdürerek 1,5 milyar TL ana ortaklık net karı ve 3 milyar TL FAVÖK elde etti. Şirket, bu dönemde sürdürülebilir yüksek büyüme hedefleri doğrultusunda uluslararası yatırımlarını devam ettirdi.
Türkiye’nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisi olan Aksa Enerji, 2024 yılının ilk altı ayına ilişkin konsolide finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Yılın ikinci çeyreğinde, güçlü tahsilat performansı sayesinde şirketin Afrika operasyonlarından kaynaklanan ticari alacaklar belirgin bir şekilde azaldı. Hem yurt içi hem de yurt dışı operasyonların olumlu katkılarıyla, yılın ikinci çeyreğinde FAVÖK’de çeyreksel bazda artış sağlandı ve kümülatif FAVÖK marjı %25 seviyesine yükseldi.
Sürdürülebilir Yüksek Büyüme Odaklı Yatırımlar
Şirketin finansal sonuçlarını değerlendiren Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, “Sürdürülebilir yüksek büyüme” odaklı yatırımlarımız çerçevesinde yurt içi ve yurt dışında çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. İlerleyen dönemlerde coğrafi çeşitliliğimizi artırarak enerji arz güvenliğine katkı sağlamayı ve faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde değer katmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Aksa Enerji, yurtiçi yatırımları kapsamında İç Anadolu ve Ege Bölgeleri’nde 10 şehirde toplam 891,41 MW kurulu güce sahip RES ve GES depolamalı yenilenebilir enerji santralleri için ön lisans alarak bu alandaki büyümesini devam ettirecek. Ayrıca, KKTC’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık %50’sini karşılayan Kalecik Akaryakıt Enerji Santrali’nin kapasitesi, yılın ilk yarısında 35 MW artırılarak toplamda 188 MW’a ulaştı.
Özbekistan’ın en büyük Türk yatırımcısı olan Aksa Enerji, ülkedeki üç enerji santrali ile toplam 740 MW kurulu güce sahip bulunuyor. Şirket, Talimercan’da 430 MW kapasiteli bir kombine çevrim doğal gaz santralini devreye almak için çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca, Kazakistan’ın Kızılorda şehrinde 240 MW kurulu güce sahip bir santral yatırımı için de projeler devam etmekte. Bu santral, hem ısı hem de enerji üretimi gerçekleştirecek şekilde tasarlanıyor. Özbekistan ve Kazakistan yatırımlarının devreye alınmasıyla, Aksa Enerji’nin Orta Asya’daki toplam kurulu gücü 1.410 MW’a ulaşacak.
Ayrıca, Afrika’daki faaliyetlerine devam eden şirket, Gana’nın Kumasi şehrinde 350 MW kapasiteli bir kombine çevrim doğal gaz santralinin kurulumunu sürdürmekte. Senegal’de ise 255 MW kapasiteli başka bir kombine çevrim doğal gaz santrali için de çalışmalar devam ediyor. Mevcut yatırımlar tamamlandığında, Aksa Enerji’nin toplam kurulu gücünün 2.644 MW’dan iki katına çıkması hedefleniyor.