Türkiye İş Bankası, 100. Yılında Güçlü Büyümesini Sürdürüyor
Türkiye İş Bankası, 2024 yılında 100. kuruluş yıl dönümünü kutlarken, Haziran ayı itibarıyla aktif büyüklüğünü yıl sonuna göre %17,6 oranında artırarak 2,9 trilyon TL’ye ulaşarak Türkiye’nin “en büyük özel bankası” unvanını korumaya devam etmektedir.
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankanın ilk yarı finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Kuruluşumuzdan bu yana milli ekonomiyi destekleme görevini 100 yıldır başarıyla yerine getiren bankamız, ülkemizin ekonomik kalkınmasının yanı sıra sosyal ve kültürel gelişimine yönelik de önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Eğitim, çevre, kültür-sanat, spor ve bilim alanlarındaki projelerimizle 100. yıl coşkumuzu ülkemizle paylaşıyoruz. Sağlam finansal yapımızın desteğiyle sağlıklı büyüme stratejimizi kararlılıkla uygulayarak ‘Geleceğin Bankası’ vizyonuyla ikinci yüzyılımızda da ülkemiz için sürdürülebilir değer yaratmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Bankanın Haziran sonu itibarıyla nakdi kredi hacmi 1,4 trilyon TL, gayrinakdi kredi hacmi ise 501,8 milyar TL’ye ulaşarak ekonomiye sağlanan toplam kaynak tutarı 1,9 trilyon TL oldu. Yaygın dağıtım ağı, dijital temas noktaları, geniş ürün yelpazesi ve kaliteli hizmet sunumuyla tasarruf sahiplerinin öncelikli tercihi olan İş Bankası’nın toplam mevduat hacmi, Haziran 2024 döneminde 1,8 trilyon TL olarak gerçekleşti. Türkiye’nin en büyük özel bankası olma konumunu güçlendiren İş Bankası, tasarruf sahipleri için güvenilir bir liman olmayı sürdürüyor.
KOBİ’ler ve Kadın Girişimcilere Destek
Yurt dışı kaynakla KOBİ’ler, kadın girişimciler ve yeşil dönüşüm destekleniyor. Uluslararası piyasalarda Haziran ayında, 562,7 milyon Euro ve 442 milyon ABD Doları tutarında 367 gün vadeli sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi temin eden banka, uluslararası piyasalarda 500 milyon ABD Doları tutarında 5 yıl vadeli sürdürülebilir Eurotahvil ihracı gerçekleştirdi. Ayrıca, yurt dışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı kapsamında yaklaşık 360 milyon ABD Doları tutarında yeni kaynak sağladı. Bu kaynaklar, KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerini, ekonomide yeşil dönüşümü ve kadın girişimcileri desteklemek amacıyla kullanılmaktadır.
Yapay Zeka ve Teknolojik Yenilikler
İşGPT ile yapay zekâda yerelleşme örneği sergilendi. Günümüz dijital çağında yapay zeka teknolojilerinin kullanım alanları hızla genişlerken, İş Bankası bu alanda önemli yatırımlar yapmaktadır. Geliştirdiği ilk Türkçe Büyük Dil Modeli İşGPT, bankacılık sektöründe yapay zekâ alanında yerelleştirme örneği teşkil etmektedir. Mevzuat, dış ticaret, performans yönetimi ve içerik yapılandırması gibi çeşitli uygulama alanlarında aktif olarak tüm çalışanlar tarafından kullanılabilen İşGPT, sorulan soruların %91’ine hızlı ve doğru cevap verme başarısını göstermektedir.
Finansal Güç ve Büyüme
Özkaynak büyüklüğü 285 milyar TL. Yılın ilk altı ayında 29,2 milyar TL düzeyinde kâr elde eden banka, özkaynak büyüklüğünü 285 milyar TL’ye yükseltirken, sermaye yeterliliği oranı ise %17,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. İş Bankası, sağlam mali yapısıyla geleceğe güvenle bakarak, ülke ekonomisine katkıda bulunmayı sürdürmektedir.