1. Anasayfa
  2. Döviz
  3. ABD’de resesyon riski rafa kalktı, piyasalar tam gaz

ABD’de resesyon riski rafa kalktı, piyasalar tam gaz

admin admin -
69 0

ABD Ekonomisinde Son Gelişmeler ve Piyasalara Etkisi

Son günlerde ABD’de açıklanan önemli makroekonomik veriler silsilesine, dün haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve perakende satışlar verileri de eklendi. İşsizlik maaşı için yeni başvuran Amerikalıların sayısı, geçen hafta bir ayın en düşük seviyesine gerileyerek, işgücü piyasasında düzenli bir yavaşlamanın devam ettiğini gösterdi. Diğer yandan, ekonomik aktivite hakkında önemli ipuçları veren perakende satışlar verisi, son bir buçuk yılın en büyük artışını kaydetti.

Temmuz ayında işsizlik oranının yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesi olan %4,3’e çıkmasının, ekonominin resesyonda olduğu ya da gerilemeye yakın olduğu yönündeki korkuları tetiklemesiyle birlikte yatırımcılar, geçen hafta Pazartesi günü büyük çaplı bir paniğe kapılarak “ne var ne yok sat, nakde dön” eğilimine başvurmuşlardı. Gelinen noktada, piyasalar cephesinde resesyon endişelerinin yersiz olduğunu gösteren dünkü veriler, piyasaların ekonominin rayından çıkmadığına dair bir ikna süreci başlattı.

Ufukta devasa bir fırtınaya işaret etmeyen veriler sonrasında, 50 baz puanlık devasa bir faiz indirim beklentisinin de hızlıca ortadan kalktığını görüyoruz. 18 Eylül’deki olağan FED faiz toplantısına yönelik 25 baz puan faizi indirimine, bu sabah itibarıyla vadeli faiz kontratları %70 ihtimal tanırken, yılın son üç toplantısına yönelik beklenti ise 100 baz puan olarak geçerliliğini koruyor.

Dün açıklanan ve resesyon kaygılarını rafa kaldıran veriler sonrasında, ABD’de önde gelen borsalar geceyi %1,5 yükselişle tamamlarken, teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksinde yükseliş %2,4 oldu. ABD dolarını güçlendiren dünkü veriler sonrası 10 yıllık gösterge ABD devlet tahvili %3,90 seviyesine yükselirken, ABD dolarının piyasa kuru olan sepet bazında DXY’ye hafif de olsa yükseldi. Faiz getirisi olmayan ons altın, veri öncesi 2,470 dolar seviyelerinden salınmasının ardından 2,450 dolar seviyelerine hafif de olsa geriledi. Altında yeni rekor seviyenin pek de uzak olmadığını, kısa vadede 2,550 dolar seviyesini hedeflediğimizi hatırlatalım.

EURUSD paritesi, hafta ortasında 1,1040 seviyelerine kadar yükselerek yılın zirvesine imza atmışken, kazanımlarının bir kısmını geri vererek 1,0980 seviyesine çekildi. EURUSD paritesinde büyük resimde yukarı yönlü hareketin devam etmesini bekliyoruz. Haftaya, FED Başkanı Powell’ın (22-24 Ağustos) Jackson Hole toplantılarında yapacağı konuşma veya Eylül ayı FED kararının parite üzerinde belirleyici bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Teknik anlamda daha da yukarıda 1,1250 seviyesinin hedeflendiğini belirtelim.

ABD resesyon riskinin ortadan kalkması, Türk mali piyasalarına da olumlu bir şekilde yansıdı. BİST100 endeksi günü %1,6 yükselişle tamamlarken, BIST Banka endeksinde artış %2,8 oldu. USDTRY kuru, yükselişini bebek adımlarıyla da olsa devam ettirerek 33,60 seviyesinin üzerine yerleşti. Bugün hafta sonunda da etkisi ile (3 günlük fonlama maliyeti) 33,70 kotasyonu görebileceğimizi düşünüyoruz.

CDS ve faiz cephelerinde anlamlı değişimler yaşanmazken, gözler her hafta Perşembe günü olduğu üzere TCMB ve BDDK’nın haftalık verilerini takip etti. 9 Ağustos ile biten haftada, TCMB’nin brüt döviz ve altın rezervleri önemli bir değişim göstermeden 150,2 milyar dolar seviyesinde kalırken, swap ve kamu dövizleri hariç TCMB’nin net rezervleri 17,6 milyar dolar seviyesine iyileşti. Yurtdışı yerleşiklerin devlet tahvili pozisyonunda önemli bir değişim görülmezken, hisse senetlerine yönelik küskünlüğün devam ettiğini gözlemliyoruz. Söz konusu haftada 0,3 milyar dolar daha satış gerçekleştiren yabancıların, yılbaşından bu yana toplam satışları 1,64 milyar dolar oldu!

BDDK verilerine göre ise KKM’den çıkışların 2,1 milyar dolar olduğu haftada, yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatları 2,5 milyar dolar artışla 168 milyar dolar seviyesine geldi. Geçen hafta yaşanan piyasa türbülansı sırasında kurumsal yatırımcıların 2,2 milyar dolar aldıklarını görüyoruz. TL mevduatın toplam mevduat havuzundaki payı ise yaklaşık %52 seviyesinde.

Yazar: Emre Değirmencioğlu, Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir