Ford Otosan’a Yatırım Fırsatı, Kardemir’den Çıkış
Ford Otosan’ı öneri listemize ekliyoruz, Kardemir’i çıkarıyoruz. Bu rapor ile birlikte Ford Otosan, yatırım öneri listemize dahil edilmiştir. BYD’nin elektrikli araç yatırımı duyurusunun ardından, 2Ç24 sonuçları beklentilerin altında kalan Ford Otosan’ın hisse performansı, endeks genelinden olumsuz ayrışma gösterdi. Ford Otosan’a dair iyimser beklentilerimizin temelleri; (1) artan üretim kapasitesi, (2) 2025’te gerçekleştirilecek yeni model lansmanları, (3) otomotiv pazarındaki yaşlanmanın yaratacağı fırsatlar, (4) ana ihracat pazarlarının pandemi öncesi seviyelerine dönüş potansiyeli, (5) esnek üretim yetenekleri ve (6) güçlü nakit temettü dağıtım potansiyelidir.
Öte yandan, küresel çelik pazarındaki zayıflığın kısa vadede devam edeceğini düşündüğümüz için, Kardemir’i model portföyümüzden çıkarma kararı aldık. Kardemir hisselerini Eylül 2023’te listeye eklerken, küresel çelik pazarında beklenen toparlanmanın daha iyi bir karlılık görünümü yaratacağına inanıyorduk. Ancak, Çin’in çelik pazarındaki kısa vadeli toparlanma belirtilerinin eksikliği ve ana ihracat pazarlarındaki talep durumunun zayıf seyretmesi, küresel piyasa görünümünü olumsuz etkiledi. Kardemir hisseleri, model portföye dahil edildiğinden bu yana BIST-100’e kıyasla -%19,8 getiri ile endeksin gerisinde kalmıştır.
* Öneri listemizde olumlu ayrışmayı sürdürmekteyiz. Son güncellemeden bu yana öneri listemiz %6,1 değer kaybetmiş olmasına rağmen, aynı dönemde BIST-100 toplam getiri endeksini %2,1 oranında yenmeyi başarmıştır. Böylece öneri listemizin yıl başına göre nominal getirisi %69,0’a gerilemesine rağmen, endeks üzerinde sağladığı getiri %26,2’ye yükselmiştir. Son dönemde portföye en yüksek katkıyı sağlayan hisseler; Türk Hava Yolları (THY), Lokman Hekim, Turkcell ve Logo olurken; Koç Holding, Kardemir ve Otokar endekse geçiş yaptı.
* Öneri listemizin değeri, 2014 yılındaki başlangıcından bugüne kadar ABD Doları bazında yaklaşık beş katına ulaşarak, aynı dönemde ABD Doları bazında yaklaşık %40 değerlenen BIST-100 toplam getiri endeksini önemli ölçüde geride bırakmıştır. (Öneri listesi getirilerimiz, takip eden dönemde model portföy raporumuzun yayınlanma tarihindeki fiyat ortalamalarına göre düzeltilmektedir. BIST-100 toplam getiri endeksi, hisse fiyatları temettü ödemeleri için düzeltilerek hesaplanmaktadır).
Yatırım Teması
Temmuz ayının başlarında, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD, Türkiye’ye yatırım yapacağını duyurdu. Bu haber, otomotiv hisselerinde önemli satış dalgalarını tetikledi. Ancak, Çinli üreticilerin ağırlıklı olarak binek araç segmentini hedeflemesi nedeniyle, Ford Otosan’ın haksız yere cezalandırıldığı kanaatindeyiz. Ford Otosan’ın 2Ç24’te beklentilerin altında sonuçlar açıklamasının ardından satış dalgası daha da hızlandı. İyi senaryo çerçevesinde, operasyonel kar ivmesinin 1Ç25’te başlamasını öngörüyoruz. Kötü senaryoda, yeni model lansmanlarındaki olası gecikmeler ve üretim sorunları nedeniyle bu ivmenin 2Ç25’te başlamasını bekleyebiliriz. Ford Otosan’ın dönüşüm hikâyesini dikkate alarak, piyasanın mevcut karamsarlığının aşırı olduğunu düşünüyoruz. Ford Otosan’a dair olumlu görüşlerimizin gerekçeleri; (1) artan üretim kapasitesi, (2) 2025 yılında yapılacak yeni lansmanlar, (3) otomotiv pazarındaki yaşlanmanın yaratacağı fırsatlar, (4) ana ihracat pazarlarında pandemi öncesi seviyelere geri dönüş potansiyeli, (5) esnek üretim yetenekleri ve (6) güçlü nakit temettü dağıtım potansiyelidir.
Üretim Kapasitesinin Artışı
Aralık 2020’de Ford, 2025 yılı itibarıyla Türkiye tesislerinde yaklaşık 650 bin adet ticari araç üretim kapasitesine ulaşmak için 2,0 milyar Euro yatırım yapacağını duyurmuştur. Mart 2022’de şirket, Ford Romanya’nın %100 hissesini satın almak için bir sözleşme imzaladı. Hâlihazırda Ford Romanya, 272 bin (üretim planlarına göre 289 bin adede kadar) adet araç üretim kapasitesi ile faaliyet göstermektedir. Ayrıca, Eskişehir fabrikasının üretim kapasitesi, 4Ç23’te 18,7 bin adet kamyondan 22,5 bin adede yükselmiştir. Sonuç olarak, Ford Otosan, 2020 yılsonunda 455 bin adet olan üretim kapasitesini 2025 yılında +900 bin adede çıkarmayı hedeflemektedir.
Yeni Model Lansmanları
Ford-Volkswagen stratejik ittifakı çerçevesinde geliştirilen yeni nesil Volkswagen 1-tonluk ticari araçların sevkiyatlarının 2025 yılının başlarında başlaması beklenmektedir. Ayrıca, Courier ve Puma modellerinin batarya elektrikli versiyonlarının 1Ç25’te piyasaya sürülmesi planlanmaktadır. F-MAX’in batarya elektrikli versiyonunun da 2025 yılında tanıtılması öngörülmektedir.
Değerleme
Ford Otosan’ı Euro cinsinden İNA modeliyle değerlendiriyoruz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgileri, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi, beklenilen sonuçları doğurmayabilir.
Ak Yatırım