1. Anasayfa
  2. Şirketler
  3. Anadolu Efes tarımsal ekonomiye 1.3 Milyar TL katkı sağladı

Anadolu Efes tarımsal ekonomiye 1.3 Milyar TL katkı sağladı

admin admin -
42 0

Anadolu Efes’ten Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları

Anadolu Efes, “Tarımda gelecek, gelecekte tarım var!” mottosuyla tarımsal ekonomiye önemli katkılarda bulunuyor. Şirket, Ar-Ge, inovasyon ve kapasite geliştirme faaliyetleri aracılığıyla sürdürülebilir tarım uygulamalarını hayata geçiriyor. 2024 yılında çiftçilere sunulan 93 milyon TL’lik “Çiftçi Teşvik Paketi” ile tarımsal ekonomiye toplamda 1.3 milyar TL katkı sağladı. İklim krizine karşı tarımsal ekosistemi daha dirençli hale getirmek amacıyla Anadolu Meraları ile birlikte başlatılan “Tarladan Şişeye Onarımı Mayalamak” programı, onarıcı tarım için atılan önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Ham maddelerinin yarısını topraktan elde eden Anadolu Efes, kuruluşundan bu yana tarımı işinin merkezine koyuyor. Tarıma ve toprağa verdiği değeri, uyguladığı projeler ve gerçekleştirdiği iş birlikleri ile destekleyen şirket, 1982 yılında ‘Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanı’nı kurdu. Bu departman aracılığıyla Anadolu Efes bünyesindeki ziraat mühendisleri, bugüne dek tescilli 17 arpa tohumu ve 7 şerbetçi otu çeşidi geliştirdi. Türkiye’de maltlık arpa tohumu üreten ilk bira şirketi olmanın yanı sıra, bu alandaki en önemli alıcı konumunda yer alıyor.

Yerel ekonomiye ve tarıma daha fazla değer katma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Anadolu Efes, ülkemizdeki maltlık arpa üretimini artırmak için çeşitli çalışmalar yapıyor. Sertifikalı tohum dağıtımına büyük önem veren şirket, son 3 yılda bu dağıtımı %230 oranında artırdı. Türkiye’deki tarımsal faaliyetleriyle doğrudan ya da dolaylı olarak yaklaşık 9 bin çiftçi ve ailesine geçim kaynağı sunan Anadolu Efes, arpa alımı yaptığı il sayısını 12’den 18’e çıkardı. Şirket, çiftçilerle omuz omuza çalışmayı kendisine misyon edinmiş ve çiftçilere destek olmak amacıyla finansal yardımlarda da bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 30 milyon TL olan ‘Çiftçi Teşvik Paketi’, bu yıl 93 milyon TL’ye yükseltildi.

Anadolu Efes, kuraklığa daha dayanıklı tohum çeşitlerinin geliştirilmesi ve verimliliğin artırılması için Ar-Ge çalışmaları ve teknolojik yatırımlar yaparken, üniversitelerle iş birlikleri de gerçekleştiriyor. Aynı zamanda sürdürülebilir tarım uygulamaları kapsamında girişimcilik ekosistemi ile de yakın iş birliği içinde bulunuyor ve BrewFuture Açık İnovasyon programı aracılığıyla yenilikçi fikirler üreten start-up’larla ortaklıklar kuruyor.

Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO’su Onur Altürk’ün Açıklamaları

Onur Altürk, “Yaptığımız projelerle ülkemizin tarımsal ve yerel ekonomisine 2024 yılında 1.3 milyar TL katkı sağladık. Bu katkıyı her geçen yıl artırmak için çalışıyoruz. 2024 sezonunda Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi’nde geçtiğimiz yıla oranla %20 artışla toplam 421 bin dekarlık, yani yaklaşık 30 bin futbol sahası büyüklüğünde bir üretim alanından arpa tedarik ettik. Anadolu Efes olarak ülkemizde maltlık arpanın en önemli alıcısı konumundayız. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bazı illerde 3 arpa çiftçisinden 2’sinin Anadolu Efes çiftçisi olduğunu gururla söyleyebilirim. Tarım, yaptığımız işin en kilit noktasında yer alıyor ve bunun öneminin bilinciyle hareket ediyoruz. İklim krizi karşısında daha dirençli ve dayanıklı ekosistemler oluşturmak için yeni adımlar atmaktan ve iş birlikleri yapmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

İklim Kriziyle Mücadelede Yeni Bir Adım: “Tarladan Şişeye Onarımı Mayalamak” Projesi

Anadolu Efes, iklim kriziyle mücadelede onarıcı sistemler geliştiren, ekolojik ve sosyal sorunlara çözümler üreten, toprak iyileştirme çalışmalarını yürüten sosyal girişim Anadolu Meraları ile “Tarladan Şişeye Onarımı Mayalamak” projesini hayata geçirdi. Bu iş birliğinin ilk aşamasında, tedarik ağının ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan mevcut yapısının haritalandırılması ve onarıcı bir topluluk altyapısının oluşturulması hedefleniyor. Şirket, mevcut tedarik ağında kapasite geliştirici çalışmalar yaparken, gerçekleştirilen iş birliği ile sürdürülebilir tarım hedefi doğrultusunda bütüncül bir bakış açısı oluşturmayı amaçlıyor.

Bu bağlamda, pilot illerde toprak analizleri başta olmak üzere çeşitli analizler yapılacak ve onarıcı tarım kılavuzları çıkarılacaktır. Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç, “İnsanların hem birbiriyle hem de gezegenimizle uyum içinde yaşamayı öğrendiği bir dünya için Türkiye’de onarıcı tarım ve bütüncül yönetim anlayışının yerleşmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bize göre karşı karşıya olduğumuz krizlerle mücadelede başlangıç noktası toprak ve tarım. Bu hayati görevin farkında bir şirket olan Anadolu Efes’le yollarımızın birleşmesinden mutluluk duyuyoruz. “Topraktan Şişeye Onarımı Mayalamak” programı ile Anadolu Efes’in halihazırda yaptığı çalışmaları onarıcı tarımla derinleştirmeyi, Anadolu Efes’in çiftçileri ve paydaşlarıyla daha katılımcı bir ekosistem kurmayı ve bu ekosistemi tamamen dayanıklı hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu iş birliğimizle Anadolu Efes’in onarıcı tarım için yoğun bir çalışma yapma niyetini açıkça görmek ve onlarla el ele vermek bizi çok mutlu ediyor.” dedi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir