Yen’de Düşüş ve Piyasa Tepkileri
Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) önemli bir yetkilisinin yakın zamanda faiz artırımı yapmayacaklarına dair yaptığı açıklamanın ardından, Japon Yeni (Yen) Çarşamba günü değer kaybetti. Bu açıklama, yatırımcıların Japon para birimindeki olası daha fazla yükselişin küresel piyasalarda yeni dalgalanmalara yol açabileceği yönündeki endişelerini yatıştırdı. Yen, BoJ Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida’nın yorumları sonrasında yaklaşık %2,5 düşerek dolar karşısında 147,94 seviyesine geriledi.
Dolar ise bu süreçte %1,74 artışla 146,850 yen seviyesini gördü. Uchida, “Yurtiçi ve yurtdışı finansal piyasalarda keskin dalgalanmalar gördüğümüz için, şimdilik parasal genişlemenin mevcut seviyelerini korumak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, BoJ’un geçen hafta beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını artırdığı ve Japon hisse senetlerinde ciddi dalgalanmalara yol açan şahin yorumlarıyla çelişen bir durumu ortaya koydu.
BoJ’un son faiz artırımı ve Tokyo’nun Japon Yeni’nin güçlenmesine yönelik sürekli müdahaleleri, yatırımcıların daha yüksek getiri sunan varlıklara yatırım yapmak amacıyla yen’i düşük faizle borçlandırdığı carry trade işlemlerinin hızla kapatılmasına neden oldu. Carry trade’lerdeki bu çözülme, ABD’deki zayıf istihdam verileri ve yapay zeka balonunun abartıldığı yönündeki endişelerle birleşince, Pazartesi günü global borsalar ve birçok riskli varlık ciddi kayıplar yaşadı.
Boston’daki State Street’ten kıdemli küresel makro strateji uzmanı Marvin Loh, “En azından piyasa perspektifinden bakıldığında, biraz aşırı tepki gördük, fakat endekslerde hâlâ biraz gevşeme alanı olduğunu düşünüyorum” dedi. Çarşamba seansında, Dow %0.6, S&P 500 %0.75 oranında değer kaybederken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq da %1 geriledi.
Para biriminin değerini altı rakibine karşı ölçen ABD doları endeksi %0,214 artışla 103,2’ye yükselirken, Pazartesi günü görülen yedi ayın en düşük seviyesi olan 102,15’in biraz üzerine çıktı. New York’taki FX Street kıdemli analisti Joseph Trevisani, “Hisse senetlerindeki bu tür dramatik hareketler harika hikayeler üretiyor, ancak bunlar mutlaka gerçek olmuyor… Kesinlikle daha büyük bir ekonomik felakete işaret etmiyor. Kısa vadede resesyon riski göremiyorum” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Diğer Majör Para Birimlerinin Durumu
Yen’deki düşüş, geniş bir tabanda gerçekleşti. Meksika pesosu, Yeni Zelanda doları ve Avustralya doları gibi carry trade yatırımlarında kullanılan para birimleri karşısında değer kazandı. Yen gibi carry trade işlemlerini finanse etmek için kullanılan bir diğer para birimi olan İsviçre frangı, yaklaşık %1,18 düşüşle dolar başına 0,862 seviyesine geriledi. Euro, doların düşmesiyle birlikte Pazartesi günü gördüğü sekiz ayın en yüksek seviyesi olan 1,101 doların altına düşerek %0,09 düşüşle 1,092 dolara geriledi. Sterlin ise %0,06 düşüşle 1,268 dolardan işlem gördü.
Yatırımcılar, Cuma günü ABD Temmuz işsizlik oranındaki beklenmedik artışın ardından Pazartesi günü Fed’in faiz indirimine yönelik beklentilerini artırdılar. Türev piyasalar, bir noktada bu yıl 125 baz puandan fazla bir indirim fiyatladılar. Ancak bu beklentiler zamanla azaldı ve Çarşamba günü trader’lar bu yıl 100 baz puanlık bir gevşeme ve Eylül ayında 50 baz puanlık bir indirim için %62 ihtimal tanıyorlardı; bu, Pazartesi günü neredeyse kesin olarak fiyatlandırılmıştı.
Kıdemli stratejist Stephen Miran, “Sanırım insanların şöyle dediğini görmeye başlıyorsunuz: Hey, iş gücü piyasasında olup bitenlerin ayrıntılarını inceledik ve ABD’de ekonominin ışık hızında bozulmadığı sonucuna vardık” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.