Doğan Holding’den Madencilik Sektörüne Stratejik Yatırım
Doğan Holding, geleceğin teknolojileri ve yeşil ekonomi dönüşümünü destekleyecek bir adım atarak, Türkiye’nin cari açığına önemli katkı sağlayacak madencilik sektörüne yatırım yapma kararı aldı. Türkiye’nin köklü madencilik şirketlerinden Gümüştaş Madencilik ve Doku Madencilik’in yüzde 50 hisselerini Kurmel Holding A.Ş.’den, yüzde 25 hisselerini ise Ortadoğu Otomotiv’den satın alarak madencilik alanına giriş yapan Doğan Holding, Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine önemli bir katkı sunmayı hedefliyor.
Kurşun, çinko, bakır ve pirit gibi değerli cevherleri üreten Gümüştaş Madencilik ve Doku Madencilik, bu stratejik satın alma ile birlikte, kurşun-çinko konsantre üretiminde Türkiye’nin en büyüklerinden biri olmayı amaçlıyor. Doğan Holding, geçmiş yıllarda uluslararası kabul görmüş maden kaynak ve rezerv raporlama standartlarına göre belirlenen 12 milyon ton görünür rezervi bulunan maden sahalarından yıllık 1 milyon ton üretim yapmayı hedefliyor. Yeraltı madencilik yöntemleriyle çalışılacak bu sahada, şirket bünyesindeki 90’dan fazla arama ruhsatında özellikle yeşil enerji alanında ihtiyaç duyulan batarya mineralleri olarak bilinen bakır ve manganez gibi farklı cevherler aranacak.
Önümüzdeki 4 yıl içinde sadece Niğde Bolkar sahası için 100 milyon ABD Doları tutarında tesis ve yeraltı madenciliği yatırımı yapılması planlanıyor. Doğan Holding, Gümüştaş tarafından sürdürülen jeolojik arama çalışmalarını devam ettirecek ve geçmiş yıllarda yıllık ortalama 100.000 metre olan sondajlı arama faaliyetlerini artırarak, Türkiye’nin yeraltı kaynaklarını keşfetmeye yönelik yatırımlarını sürdürecek.
Türkiye’nin Cari Açığına ve Yerel Kalkınmaya Katkı
Bu yatırım kararıyla ilgili olarak Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, “Bu yeni yatırım, %100 ihracat potansiyeli ile Türkiye’nin cari açığına ve madenciliğin GSYİH içindeki oranının artmasına katkıda bulunması açısından büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda, Türkiye’nin farklı bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırım ve istihdam çalışmaları ile madenciliğin yüksek katma değer çarpan etkisi sayesinde yerel ekonomiye destek olacak ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunacaktır. Bataryalar, güneş panelleri ve elektrikli araçlar gibi sürdürülebilir teknoloji ürünleri için bakır gibi baz metaller kritik ham maddeler arasında yer almaktadır ve Türkiye’nin yeşil dönüşüm yolculuğunda önemli bir alan olduğuna inanıyoruz. Ekonomik faydalarının yanı sıra çevresel ve toplumsal sorumluluk bilinciyle sürdürülebilir madencilik uygulamalarının güçlü birer örneği olacağına inanıyoruz. Bu yeni yatırımdan dolayı heyecanlıyız.” şeklinde ifade etti.
Madencilikte Çevre Dostu Yaklaşım
Doğan Holding, tüm iş süreçlerine sürdürülebilirlik politikasını ve ÇSY kriterlerini entegre ederek, madencilik faaliyetlerini uluslararası prensipler doğrultusunda çevre iyileştirme ve sosyal sorumluluk çalışmalarına öncelik vererek, hem çevresel hem de toplumsal fayda sağlamayı hedeflemektedir. Çevresel ve toplumsal sorumlulukların bilincinde olarak, tüm paydaşlarla açık ve dürüst bir iletişim kurarak, faaliyetlerin her aşamasında hesap verebilirlik en önemli ilkelerden biri olacaktır.