Piyasalardaki Son Gelişmeler
Dün, ABD piyasalarında yaşanan hareketlilik, Nikkei endeksinin %10,2 değer kazanarak Ekim 2008’den bu yana en yüksek günlük performansını sergilemesiyle desteklendi. Ancak, yenin carry trade avantajını yitirmesi sebebiyle yaşanan dalgalanmaların kısa vadede devam edebileceği konusunda uyarılarda bulunmak istiyoruz. Riskli varlıklara yönelik görülen ılımlı talep dengelenmesi ışığında, 2 yıllık tahvil faizleri %3,97 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizi ise %3,89 seviyesine hafif bir toparlanma gösterdi.
Faiz beklentileri açısından, piyasalarda, Eylül ayı FOMC toplantısı öncesinde 25 baz puanlık olağanüstü bir faiz indirimi dahil olmak üzere, Fed’in bu yılı toplamda 1 puanlık bir faiz indirimiyle tamamlayacağı yönünde fiyatlamalar mevcut. Eylül ayında federal fonlama oranının %4,75 – 5 aralığına çekileceği beklentisi %72 oranında fiyatlanırken, Kasım toplantısında bu oranın %4,25 – 4,5 bandına düşmesi de %51,9 ihtimalli görülüyor. Aralık ayında ise federal fonlama oranının %4,25 seviyesinde tutulacağına dair beklenti %42,8 oranında şekillenmiş durumda.
VIX endeksi, 10,86 puan düşüşle 27,71 seviyesinde dengelendi. Bu seviyenin Eylül 2022’den bu yana görülen zirve seviye olduğunu belirtmekte fayda var. MOVE endeksi de 1,98 puan düşüşle 119,24 seviyesine geriledi, ancak bu gösterge hala 15 Nisan’dan bu yana görülen en yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. S&P 500 endeksi %1,04 artışla 5.240,03 seviyesine yükselirken, Nasdaq endeksi %1,03 değer kazanarak 16.366,86 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise %0,76 artışla 38.997,66 seviyesinden günü tamamladı.
Sektörel Gelişmeler
- Teknoloji sektörü hisselerindeki alımlar dikkat çekti. Örneğin, Nvidia hissesi %3,6 yükselirken, Meta %2,5 değer kazandı.
- Apple hissesi ise düşüş eğilimini sürdürerek %2’nin üzerinde gerileme kaydetti.
Bugün Ne Bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında da alıcılı bir seyir gözlemleniyor. Özellikle Japonya Merkez Bankası’ndan gelen açıklamaların piyasaların yönünde kritik bir rol üstlendiği görülüyor. Bu sabah Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Shinichi, bankanın yurtiçi ve yurtdışındaki finans ve sermaye piyasalarında artan volatilite dolayısıyla mevcut faiz oranıyla destekleyici duruşunu sürdürmesi gerektiğini ifade etti. Bu açıklamaların etkisiyle Nikkei endeksindeki yükseliş %4’ü geçti. Hang Seng endeksi %1,27 artarken, Kospi endeksi de %2,5 değer kazandı. Çin’de ise beklentinin altında kalan dış denge verisi sonrasında yükselişler %0,37 ile daha ılımlı kaldı. Temmuz ayında ihracat ve ithalat yıllık bazda sırasıyla %7 ve %7,2 artış gösterdi. İhracattaki artış beklentilerin altında kalırken, ithalattaki artışın beklenenden fazla olması nedeniyle ülkenin dış ticaret fazlası 99,05 milyar dolardan 84,65 milyar dolara geriledi.
Bugün ABD’de MBA haftalık mortgage başvuruları verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 26 Temmuz haftasına ilişkin veri, haftalık bazda %3,9 düşüş göstermişti.
Gelecek Gündemde Neler Var?
Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, toptan satışlar verileri ve toptan stokların ikinci okuması izlenecek. 3 Ağustos haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvurularının 240 bin seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 27 Temmuz haftasına ilişkin devam eden başvurular için piyasa beklentisi 1,87 milyon seviyesinde. Toptan satışlarda ise Haziran ayı verisinin aylık bazda %0,3 artış göstermesi öngörülüyor. Öncü olarak aylık bazda %0,2 artış şeklinde açıklanan toptan stoklar verisinin de aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Asya cephesinde ise Japonya’da cari denge verisi izlenecek. Haziran ayı verisinin 1,85 trilyon yen fazla olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.