2023 Bilişim 500 Araştırması Sonuçları Açıklandı
Çeyrek yüzyıldır Türkiye bilişim sektörünün nabzını tutan ve alanının en önemli araştırmalarından biri olarak kabul edilen “Bilişim 500 – İlk Beş Yüz Bilişim Şirketi Araştırması” tamamlandı. Araştırma sonuçlarına göre; 2023 yılında toplam geliri 716 milyar TL’ye ulaşan ilk 500 bilişim firması, bir önceki yıla göre yüzde 93 oranında büyüme gösterdi. Bu yıl araştırmaya 74 yeni şirket katıldı ve sıralamaya giren firmaların 140’ı yüzde 100’ün üzerinde büyüme kaydetti.
En yüksek büyüme gösteren ilk 5 şirketin ortalama büyümesi yüzde 680 olarak hesaplandı ve en yüksek büyüme oranı ise yüzde 1.468 olarak tespit edildi. Son bir yıl içerisinde sektörün merkezine yapay zekanın oturmasıyla, firmaların yapay zeka gelirleri de bir önceki yıla göre yüzde 185 oranında artış gösterdi.
25 yıldır kamu, bilişim şirketleri, BT yöneticileri ve akademik çevreleri bir araya getiren ‘Bilişim 500 Ödül Töreni’nde konuşan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Yazılım ve bilişim sektöründe son 10 yılda hızla büyüyen bir ekosistem oluşturduk. 2025 yılına kadar 100 bin ek istihdam ve 10 milyar dolarlık ihracat potansiyelimiz var” dedi.
‘Evren boşlukları sevmez’ mottosu ile bu yıl 25’incisi gerçekleştirilen “Bilişim 500 – İlk Beş Yüz Bilişim Şirketi Araştırması” sonuçları, 7 Ağustos Çarşamba günü İstanbul Beyoğlu Grand Pera – Emek Sahne’de (Tarihi Emek Sineması) düzenlenen ödül töreninde açıklandı.
Ödül Töreni ve Kategoriler
Bilişim 500 Araştırması kapsamında “Dağıtıcı Kategori Ödülleri”, “Sistem Entegratörü ve İş Ortağı Kategori Ödülleri”, “Uluslararası Merkezli Üretici / Üreticinin Temsilcisi Kategori Ödülleri”, “Türkiye Merkezli Üretici Kategori Ödülleri”, “Bilişim 500 Plus Ödülleri” ve “Türkiye Ekonomisine Katkı Özel Ödülleri” olmak üzere toplamda 6 ana kategoride ödüller sahiplerini buldu.
Kategori | Birincilik Ödülü |
---|---|
Yılın Ar-Ge Yatırımı | Logo Yazılım |
Yılın Yapay Zeka | Deeptech |
Yılın Türkiye Merkezli Üretici Donanım | Karel Elektronik |
Yılın Türkiye Merkezli Üretici Hizmet | Türk Telekom |
Yılın Türkiye Merkezli Üretici Yazılım | Intertech |
Yılın Donanım İhracatı | Arkel |
Yılın Hizmet İhracatı | Teleperformance Türkiye |
Yılın Yazılım İhracatı | Erka Grubu |
Tören sponsorluğunu KoçSistem, yayın sponsorluğunu Odine, sunum sponsorluğunu ise Bulutistan, Iovis, Arvento Mobile Systems, Bimser, Nagarro+MBIS, Sistem Global ve Teletek üstlendi. Ödül töreni, Zeynep Kalınkaya’nın solo keman dinletisi ve dans gösterisi ile başladı.
Önemli Konuşmalar
Açılış konuşmasını BThaber Başkanı Murat Göçe’nin yaptığı Bilişim 500 Ödül Töreni açılış programında; T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, BThaber Başkan Yardımcısı Özlem Unan, KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, Nagarro + MBIS Profesyonel Hizmetler Direktörü Orhan Aksu, Teletek Genel Müdürü İlyas Turgut, Bulutistan CTO’su Hakan İnanır, Sistem Global Yönetim Kurulu Üyesi Demirhan Şener, Bimser Yazılım Danışmanlık CEO’su Murat Atıcı ve Arvento Genel Müdürü Özel Hıncal konuşmalarıyla yer aldı.
zirve ve Sıralama
Bu yıl da Türkiye’nin bilişim sektöründeki zirvesinde Turkcell yer aldı. Araştırmaya göre, Türkiye’nin en büyük 10 bilişim firması sırasıyla; Turkcell, Türk Telekom, Vodafone, Indeks Bilgisayar, Teknosa, Arena, Bilkom Bilişim, Penta Teknoloji, Ingram Micro ve Koç Sistem olarak belirlendi.
Bilişim firmalarının yapay zeka gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 185 oranında büyüdü. Araştırmaya katılan 74 yeni şirket ile birlikte, 2023 yılında sıralamaya giren firmaların toplam geliri, 2022 yılına göre yüzde 93 artış göstererek 716 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakam, 30 milyar USD karşılığıdır ve dolar bazında da yüzde 30’un üzerinde büyüme kaydedilmiştir.
Yapılan araştırma, pazar dinamikleri, teknolojiler ve çözümlerin değişip geliştiği bir ortamda yapay zekaya yapılan yatırımın önemli bir ivme kazandığını ortaya koydu. İlk 500 bilişim firmasının yapay zeka gelirleri, bir önceki yıla göre yüzde 185 büyüme gösterdi.
BThaber Başkanı Murat Göçe’nin Açıklamaları
BThaber Başkanı Murat Göçe, yaptığı açılış konuşmasında, “Bilişim 500 olarak çeyrek asrı geride bıraktık. Sektörün genel eğilimlerini, şirketlerin sektördeki yerlerini ve rekabet ortamını görmek isteyen yatırımcılar ve iş dünyası profesyonelleri için önemli bir referans kaynağı olan bu araştırmayı çeyrek yüzyıldır kesintisiz olarak gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Araştırma, her yıl daha fazla şirketin katılımı ile büyümeye devam ediyor. Başvuru yapan şirket sayısının artması, sektörün aynası olmaya devam etmemiz için kritik bir unsur. Sektörü ve Bilişim 500 Araştırması’nı hep birlikte büyütmeye devam edelim” dedi.
Dr. Ömer Fatih Sayan’ın Vurguları
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Türk bilişim sektörü, yıllardır süregelen bu etkinliklerle, dijitalleşmenin kaldıraç etkisiyle tarımdan sağlığa, enerjiden üretime kadar birçok sektörü etkileyen lokomotif bir güç haline geldi. Özellikle yazılım ve bilişim sektöründe son 10 yılda hızla büyüyen bir ekosistem oluşturduk. 2025 yılına kadar 100 bin ek istihdam ve 10 milyar dolarlık ihracat potansiyelimiz var. Dünya genelinde iletişim sektörünün büyümesi yüzde 5 seviyelerinde iken, Türkiye’de bu oranı daha yüksek seviyelere taşımayı hedefliyoruz. Mobil abone sayımız 93 milyona ulaşmış durumda ve internet kullanım oranımız Avrupa ortalamasının üzerinde” diye konuştu.
5G ve Yerli Teknolojiler
2025 yılında 5G ihalesini yaparak 2026 yılında 5G teknolojisini ülkemizde kullanıma sunmayı planladıklarını belirten Sayan; “Bu süreçte, yerli ve milli teknolojilere daha fazla önem vermeliyiz. ULAK baz istasyonlarıyla başladığımız bu yolculukta, 5G’ye yüzde 100 yerli ve milli oranla geçmeyi hedefliyoruz. Yerli teknolojilere yatırım yaparak, ülkemizin sürdürülebilir refahına katkı sağlamalıyız” açıklamasında bulundu. Sayan, gençlerin önünü açarak, etkin ve sağlıklı bir girişim ekosistemi oluşturmanın da önemine dikkat çekti.
Dr. Hakan Yurdakul’un Mesajları
T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, “İçinde bulunduğumuz dönemde dayanıklılığı artırmak ve sürdürülebilirliği sağlamak, şirketlerimizin geleceği için hayati önem taşıyor. İhracat ve finansal okuryazarlık konularında dikkatli olunmalı; çünkü bu alanlarda güçlü olmak, kriz anlarında bile hızlı ve etkili çözümler üretmeyi mümkün kılar” dedi. Yurdakul, bilişim sektöründeki en büyük gücün insan kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Şirketlerimizin en büyük gücü olan insan kaynağımızı değerli kılmalı ve çalışanlarımızla adil bir paylaşım modeli geliştirmeliyiz” dedi.
Özlem Unan’ın Değerlendirmeleri
BThaber Başkan Yardımcısı Özlem Unan, araştırma sonuçlarını ve ortaya çıkan sektör analizini aktarırken, “Araştırma sonuçları bize pazarın dinamiklerine uyum sağlayamayan şirketlerin ya da kategorilerin küçüldüğünü, yapay zeka gibi gündemde olan teknolojilerin ise çok hızlı büyüdüğünü gösteriyor. Bir önceki yıla göre yapay zeka gelirleri yüzde 185 büyüdü.” diye belirtti.
Unan son olarak, Türkiye Merkezli Üretici kategorisindeki gelirlerin bir önceki yıla göre yüzde 125 büyüyerek 309 milyar TL’ye yükseldiğini belirterek, “Sıralamada yer alan şirketlerin de ortalama büyümesinin üstünde olan bu oran, itici gücün yazılım olduğunu doğruluyor.” dedi.
Gelecek Vizyonu
KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, yapay zekanın devrim niteliğindeki etkilerine dikkat çekerek, “Yapay zeka, bankacılıktan sağlığa kadar pek çok sektörde devrim yaratırken, pazardaki büyüklüğünün 2030’da 827 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu süreçte şirketlerin net bir yapay zeka stratejisi oluşturması şart.” dedi.
Kaynak: Foreks