1. Anasayfa
  2. Raporlar
  3. RAPOR: ‘Küresel ekonomi, Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerin etkisiyle büyüyecek…’

RAPOR: ‘Küresel ekonomi, Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerin etkisiyle büyüyecek…’

Cem Demir Cem Demir -
101 0

Dun & Bradstreet Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nu Açıkladı

Dun & Bradstreet, ABD’deki ekonomik büyümenin yavaşlamasına rağmen, Avrupa ve gelişmekte olan piyasalardaki olumlu gelişmeler sayesinde küresel büyüme konusunda iyimser bir perspektife sahip olduklarını açıkladı. Şirketin yayınladığı “Küresel Ekonomik Görünüm Raporu”nda, bu yıl küresel GSYİH büyümesinin yüzde 2,5 olarak öngörüldüğü ve 2025 yılına kadar bu oranın yüzde 2,8’e çıkmasının beklendiği vurgulandı.

Türkiye’de CRIF Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Dun & Bradstreet, 2024 yılına dair raporunda, son aylarda artan beklentilere rağmen küresel ekonomik resesyon öngörülmediğini belirtti. Raporda, “Risklerin daha dengeli hale geldiği görülse de bazı ekonomilerde toparlanmayı engelleyen faktörlerin de mevcut olduğu” uyarısı yapıldı.

Dun & Bradstreet Baş Ekonomisti Dr. Arun Singh imzasıyla yayımlanan raporda, ABD’deki büyümenin yavaşlamasına rağmen, Avrupa ve gelişmekte olan piyasalardaki büyümenin etkisiyle küresel büyümeye dair olumlu bir beklenti içerisinde oldukları belirtildi. ABD’de yumuşak bir iniş ile yavaş bir büyüme öngörüldüğü kaydedilirken, “2024 3. çeyrek Dun & Bradstreet Küresel İş İyimserliği (Business Optimism Index) raporu, ABD’de yumuşak bir iniş ve Batı Avrupa’da devam eden büyüme beklentimizi destekliyor. Küresel İş İyimserliği Endeksi yıl boyunca tutarlı bir artış gösterdi ve bu, işletmelerin 2024 yılı zorluklarına iyi bir şekilde uyum sağladığını ortaya koyuyor. Batı Avrupa ve bazı gelişmekte olan ekonomilerdeki toparlanmalar yıl boyunca güç kazanırken, küresel büyümenin artık 2024’ün başından daha az ABD’ye bağımlı olduğu görülüyor” denildi.

ABD’de Resesyon Beklenmiyor

Raporda, küresel enflasyonun yavaşladığına dikkat çekilirken, bu durumun hükümetler ve merkez bankaları gibi politika yapıcılar ile şirketler açısından zorluklar oluşturabileceği vurgulandı. Hedeflenen enflasyon için uygulanan politikaların yanı sıra, küresel büyümenin yavaşlamasının ülkelerin ekonomilerini destekleme gereksinimini artırdığı ifade edildi. Son yıllarda izlenen sıkı para politikasından, gevşek para politikasına doğru bir geçişle büyüme sorunlarının aşılmaya çalışıldığı kaydedildi.

Raporda, “ABD’de beklenenden zayıf gelen makroekonomik ve işgücü piyasası verilerinin etkisiyle, ABD Merkez Bankası (FED) bu yıl faiz oranlarını düşüreceği beklentilerini artırdı. Temmuz toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyen FED, Eylül ayındaki bir sonraki toplantısında oranları düşürmeye başlayabileceğine dair sinyaller verdi. ABD’de resesyon beklentileri artsa da Dun & Bradstreet olarak, ciddi bir resesyon olmaksızın hala yumuşak bir iniş ve daha yavaş bir ekonomik büyüme bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Faiz İndirimleri Avrupa’nın Toparlanmasına Destek Olacak

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını düşürmeye başlayan ilk büyük merkez bankası olduğu, İngiltere Merkez Bankası’nın da benzer bir yolda ilerlediği raporda belirtildi. ECB’nin bu yılın ikinci yarısında faiz oranlarını düşürmeye devam etmesi bekleniyor. Dun & Bradstreet, “Küresel Ekonomik Görünüm Raporu”nda şu detaylara dikkat çekti:

  • Avrupa’da yılın iyi bir başlangıç yapmasının ikinci çeyrekte de sürdüğü, AB’nin GSYİH’sinin ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de yüzde 0,3 büyüdüğü belirtildi.
  • AB’deki büyümeye İspanya, Fransa ve İrlanda’nın öncülük ettiği, ancak Alman ekonomisinin daraldığı ve Avrupa’nın en büyük pazarının resesyon eşiğine geldiği ifade edildi.
  • İngiltere ve Batı Avrupa’daki politika düzenlemelerinin gevşetilmesinin 2024’ün ikinci yarısında toparlanmaya destek olmasının beklendiği aktarıldı.

FED’in Faiz İndirimleri Gelişen Ekonomilere Destek Olacak

Dun & Bradstreet, “Küresel Ekonomik Görünüm Raporu”nda, gelişmekte olan ekonomilerin 2024’ün ikinci yarısında da büyümeye devam etmesinin muhtemel olduğunu belirtirken, bu ülkeler arasındaki farklılaşmalara dikkat çekti. Raporda, “Brezilya, Meksika, Polonya ve gelişmekte olan Asya’nın bazı bölgelerindeki daha zayıf büyümenin, enflasyonun ılımlı olduğu Şili, Peru ve Uruguay gibi Latin Amerika’nın bazı bölgelerindeki yeniden hızlanma ile telafi edilmesi bekleniyor. Önemli gelişmekte olan ekonomilerin merkez bankaları, bu yıl gelişmiş ekonomilerdeki muadillerinden önce para politikalarını gevşetmeye başladı. ABD’deki sıkı para politikasının devam etmesi, ABD dolarının şimdilik desteklenmesini muhtemel kılıyor. Ancak, FED’in ikinci yarıda faiz oranlarını düşürmesiyle bu durum gevşemeye başlayacak. FED’in faiz indirimleri, gelişmekte olan ekonomiler için daha destekleyici bir ortam sağlayacak” denildi.

Türkiye’nin Genel Risk Notu Yükseltildi

Dun & Bradstreet, “Küresel Ekonomik Görünüm Raporu”nda ayrıca ülkelere yönelik beklentilere de yer verdi. Kredi ve siyasi ortamların iyileşmesi ile Türkiye’nin genel risk notunun yükseltildiği ifade edildi. Türkiye ile ilgili şu bilgiler sunuldu:

  • Ortodoks para ve maliye politikalarının devam etmesiyle ekonomide olumlu bir gidişat gözlemleniyor.
  • Türk Lirası’nın istikrara kavuşması, döviz riskinin azalmasına ve bankacılık sisteminin güçlenmesine neden oluyor.
  • Yatırımcıların, istikrarlı lira ve iyileşen beklentiler doğrultusunda sermaye piyasasına geri dönmesiyle piyasa potansiyel risk notunu yükselttiğimiz ifade edildi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir