1. Anasayfa
  2. Raporlar
  3. Türkiye’nin ham petrol ve doğal gaz çıkarım endeksi rekor kırdı

Türkiye’nin ham petrol ve doğal gaz çıkarım endeksi rekor kırdı

Cem Demir Cem Demir -
44 0

Türkiye’nin Enerji Keşifleri ve Ham Petrol Üretimindeki Rekor Artış

Türkiye, enerji alanındaki önemli atılımları ve keşifleri ile istatistiklere olumlu bir ivme kazandırdı. Haziran ayında ham petrol ve doğal gaz çıkarım endeksi 147,8 ile rekor seviyeye ulaştı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin kendi doğalgazını ihraç edebilen bir ülke konumuna geldiğini duyurdu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanan derlemeye göre, takvim etkilerinden arındırılmış ham petrol ve doğal gaz çıkarımını gösteren endeks, geçen yılın haziran ayında 115,7 iken bu yıl haziran ayında 147,8 olarak kayıtlara geçti. Türkiye, ham petrol ve doğal gaz çıkarma işlemlerine hız vererek, Ocak 2005’te 69,6 olan endeksi, 2021 yılına kadar ortalama 75 civarında tutmayı başardı. 2020 yılında Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda gerçekleştirilen büyük doğal gaz keşfi sonrasında endeks, aynı yılın aralık ayında 99,4 seviyesine yükseldi ve Mayıs 2021’de ilk kez 100 barajını aştı.

Şırnak’ın Gabar Dağı bölgesinde ham petrol keşfinin gerçekleştirildiği Aralık 2022’de endeks 112,9, geçen yılın son ayında ise 97,5 olarak hesaplandı. Bu yıl mart ayında 146,1’e yükselerek yıllık bazda %32,2 ile en fazla artış kaydedilen endeks, haziranda 147,8 ile rekor seviyeye ulaştı. Aynı dönemde arındırılmamış endeks de 147,7 ile en yüksek seviyesine ulaştı.

Türkiye’nin Doğalgaz İhracatındaki Başarısı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk’te yaptığı açıklamada, Türkiye’nin doğalgaz ihracatında kaydettiği başarıları vurguladı. Bayraktar, şunları ifade etti:

  • “2002 yılında sadece 5 ilde doğal gaz bulunuyordu. Bugün, 81 ilde 862 yerleşim yeri ve 212 OSB’de doğalgaz kullanımı sağlıyoruz.”
  • “72 milyon vatandaşa doğalgaz hizmeti sunmakta ve 200 bin kilometrelik bir dağıtım hattına sahibiz.”
  • “Bölgesel işbirliği ile önemli mesafeler kat ettik ve Avrupa’ya doğalgaz sağlayan bir ülke konumuna geldik.”

Bayraktar ayrıca, BOTAŞ’ın gaz ihraç eden bir ülke haline geldiğini ve Türkiye’nin Karadeniz kaynakları sayesinde kendi doğalgazını üretebilen ve ihraç kabiliyeti olan lider bir ülke olduğunu belirtti.

Petrol ve Doğal Gaz Üretimindeki Artış

Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Camcı, bu artışın temel nedeninin 2017’de Türkiye’nin ilk milli sondaj gemisi Fatih’in TPAO envanterine katılması olduğunu dile getirdi. Camcı, şunları söyledi:

  • “Fatih sondaj gemisi, 21 Ağustos 2020’de Sakarya Gaz Sahası’nda Türkiye’nin en büyük doğal gaz rezervini keşfetti. Bu keşif sonrasında rekor nitelikte üretim artışları yaşandı.”
  • “Keşfin yapıldığı yıl Türkiye’nin toplam doğal gaz üretimi 440 milyon metreküp civarındayken, Sakarya Gaz Sahası’ndan günde 5,5 milyon metreküp doğal gaz üretilmeye başlandı.”

Camcı, Sakarya Gaz Sahası için kullanılacak yüzer gaz işletme platformu gemisinin Ekim ayında Türkiye’de olmasının beklendiğini belirterek, geminin faaliyete geçtiğinde 5 milyon haneye yetecek kadar doğal gaz üretebileceğini ifade etti.

2022 yılında Şırnak’ın Gabar Dağı bölgesinde gerçekleştirilen ham petrol keşfinin yüksek kalitesi ve yaklaşık 150 milyon varillik büyüklüğü ile karalarda keşfedilen en büyük 10 petrol rezervi arasında yer aldığını vurgulayan Camcı, Gabar’daki günlük ham petrol üretiminin bu yıl haziranda 45 bin varile ulaştığını aktardı. Gabar’da günlük 100 bin varil üretim hedeflendiğini belirten Camcı, “Türkiye’de toplamda 200 bin varilin üzerinde günlük üretime ulaşmak ana hedeflerimiz arasında.” dedi.

Camcı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şırnak dışında da yüksek potansiyele sahip arama faaliyetlerinin devam ettiğini belirterek, “Türkiye’nin günlük petrol tüketiminin yaklaşık 1 milyon varil olduğu göz önüne alındığında, bahsedilen hedeflere ulaşıldığında yalnızca Gabar petrolü tüketimin %10’unu, toplam petrol üretiminin de %20’sini karşılayabilecektir.” şeklinde konuştu.

Petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin hız kazanacağını vurgulayan Camcı, “Abdülhamid Han sondaj gemisinin Karadeniz’de petrol ve doğal gaz aramaya başlayacak olması, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz’de tespit edilen petrol ve doğal gaz lokasyonlarının bulunması ve Akdeniz’de aktif olunmaya devam edileceği, Türkiye’de petrol ve doğal gaz aramacılığına kararlılıkla devam edileceği anlamına gelmektedir.” dedi.

Camcı, Türkiye’nin petrol ve doğal gaz çıkarım endeksini daha fazla artırmasının mümkün olduğunu belirterek, “Son dönemde TPAO önderliğinde kaydettiğimiz üretim artışı, mevcut ve doğrudan yabancı yatırımcılar için bir fırsat sunmaktadır. Yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemize ilgisi artmakta ve milli kuruluşumuzun yanında özel sektörün de arama-üretim faaliyetlerinde daha fazla yer alması gerekmektedir.” diye ekledi.

Dünyanın her yerinde yeni keşiflerin yeni yatırımları beraberinde getirdiğini ifade eden Camcı, “Ülkemizde, hem denizlerde hem de karalarda potansiyele sahip birçok alan bulunmaktadır. Mevcut kapasitemizi, iş gücü, ekipman ve teknolojik anlamda geliştirerek yeni keşiflere yönelmeliyiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir