1. Anasayfa
  2. Döviz
  3. Yatırımcıların yeni kabusu: Çin yuan’ı carry tradeler

Yatırımcıların yeni kabusu: Çin yuan’ı carry tradeler

admin admin -
58 0

Yuan Carry Trade’lerin Riskleri ve Piyasa Etkileri

Pazartesi günü yaşanan büyük piyasa düşüşleri, Japonya’nın Nikkei endeksinde 1987 yılındaki Kara Pazartesi’den bu yana görülen en sert gerilemelerden biri olarak kaydedildi. Bu çöküş, kısmen Japon yeni carry trade işlemlerinin kapatılmasıyla tetiklendi. ANZ’nin Asya Araştırma Birimi Başkanı Khoon Goh, Çarşamba günü CNBC’ye verdiği demeçte, “Bir sonraki şok, yuan carry trade’lerin çözülmesi olabilir” ifadesini kullandı. Carry trade stratejisi, Japonya’nın düşük faiz oranlarından yararlanarak yüksek getirili varlıklara yatırım yapmak için borç almayı içerir.

Ancak, Japonya Merkez Bankası’nın geçen haftaki faiz artırımı, finansman sağlamak için borçlanan yatırımcıları pozisyonlarını tasfiye etmeye zorlayarak küresel piyasalarda bir karışıklık başlattı. Şu anda analistler ve yatırımcılar, benzer bir durumun Çin yuanında da yaşanmasından endişe ediyor. Yetkililer, ülkenin zayıflayan ekonomisini canlandırmaya çabalarken sürekli olarak faizleri düşürme baskısıyla karşı karşıya kalıyorlar. Bloomberg’in Çarşamba günü bildirdiğine göre, Citibank stratejistleri, bir müşteri notunda bu tür endişeleri dile getirdiler.

ANZ’den Goh, Çinli ihracatçıların, ABD’deki yüksek faiz oranları nedeniyle yuan’a çevirmek istemedikleri büyük miktardaki dolar kazançlarına dikkat çekti. Ancak, Fed’in faiz indirimine hazırlanırken, dolar birikimlerini geri getirmek isteyebilirler ki bu durum piyasada “büyük dalgalanmalar” yaratabilir.

Çin yuanı, Japon yeni gibi zayıf durumda. Ancak, yuanın karşılaştığı sorunlar farklılık gösteriyor. Bu nedenle analistler, yuan carry trade’lerin bozulmasından kaynaklanan sarsıntının, yendeki hareket kadar tehlikeli olmadığını düşünüyorlar. Mizuho Bank’ın Asya Baş Ekonomisti Vishnu Varathan, Perşembe günü yazdığı bir notta, yuanın “düşecek ikinci ayakkabı” olmadığını belirtti. Varathan, yendeki zayıflığın Japonya’daki düşük faiz oranlarından kaynaklandığını, yuan’ın zayıflığının ise esas olarak Çin’in “yapısal ekonomik dalgalanmalarından ve sürekli yaptırımlara neden olan jeopolitik tehditlerinden” kaynaklandığını ifade etti.

Çin, düşük katma değerli mamul ihraç eden bir fabrikadan, elektrikli araçlar, lityum piller ve güneş pilleri gibi geleceğin teknolojilerinde dünyaya hakim bir yapıya geçiş sürecinde zorluklar yaşıyor. Bu geçiş, ABD ve AB’nin bu tür yüksek değerli ithalata uyguladığı yüksek vergiler gibi artan engellerle karşı karşıya kalıyor. Dolayısıyla, yuan’ın güçlenip hafta başında carry trade’de etkili bir çözülmeye neden olması için bu jeopolitik risklerin ortadan kalkması gerekiyor.

Goldman Sachs analistleri de benzer görüşleri paylaşıyor. Çarşamba günü yayımladıkları bir notta, zayıf Çin büyüme trendinin yuan’daki yükseliş potansiyelini sınırladığını vurguladılar. Goldman Sachs analistleri, “Çin’deki zayıf yurt içi talep ve PBOC’nin para politikasını gevşetmeye devam edeceği yönündeki beklentimiz, muhtemelen dolar-yuanı yeniden yükselişe geçirecek” şeklinde bir değerlendirme yaptılar. Bloomberg’e göre, JPMorgan Çarşamba günü yaptığı tahminde, şu ana kadar küresel taşıma işlemlerinin yaklaşık dörtte üçünün çözüldüğünü öngördü.

Yuan’da Risk: Aşırı Güçlenme Değil, Daha Fazla Değer Kaybı

Varathan, Çin ekonomisinin pandemi kısıtlamalarından çıktığından beri ikna edici bir büyüme kaydedemediğini, bu durumun PBOC’nin ek faiz indirimine ihtiyaç duymasının muhtemel olduğunu belirtti. Bu nedenle, yenin zayıflığının aksine yuanın riskinin değer kazanmak değil, değer kaybetmek olabileceğini ifade etti. Yuan’daki erimenin, gelişen piyasalarda genel bir riskten kaçışı tetikleyebileceğini de ekledi.

Varathan, “Her iki durumda da yüksek volatilite can sıkıcı olsa da, yuan’ın ani güçlenmesinden ziyade devalüasyonundan korkuyoruz” diye yazdı.

Kaynak: Markets are worried about the Chinese yuan sparking a new wave of turmoil, Business Insider

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir